reeder 21

Fasonlar Kralı (!) ‘3D Touch’ Destekli Reeder P10S

reeder-p10-satisa-cikti-2

Türkiye’de ürün incelemesi nasıl yapılır hiç merak ettiniz mi? Özellikle bir Türk markasına ait bir model piyasaya çıkmadan önce mantar gibi türeyen (ön)inceleme videoları sizi hiç şüpheye düşürdü mü? Bunlar sizi düşünceye sevk etmediyse ürün piyasaya sürüldükten sonraki inceleme videolarına da bakmanızı öneririm. Bakarsanız ne mi göreceksiniz? Siz en azından o değerli vaktinizi kaybetmeyin ben söyleyeyim: Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği‘ne muhalefet.[1]
Eğer bir reklam yapıyorsanız onun reklam olduğunu belirtmeniz lazım. Ama tabi piyasada geri dönüşüm kutusuna atmadan silme kısayolu gibi bir ünvanınız[2] varsa tabi ki kanunu pek takmanıza gerek yok, çünkü tüketiciyi kandırdığınızı umursayan da yok!

Ülkede fasondan başka katma değer olmadığından aslı Gionee S8 olan telefonun Reeder P10S olarak etiketlenmiş halini inceliyoruz. Malumunuz tablet pazarımızın büyük tüccarı Reeder bir süredir telefon pazarında da kendini göstermeyi hedef haline getirmişti. Bu hedefine yönelik olarak anlaştığı büyük fasoncu Çinli Gionee‘nin S8 modelini 1599₺ fiyatıyla Türkiye pazarına sunuyor. Peki Reeder P10S’de neler görüyoruz?

P10s

 

Teknik Özellikler

  • İşlemci: MT6755 HELIO P10
  • Grafik İşlemci: Mali T860 MP2
  • Chipset: MediaTek MT6755
  • Hafıza: 4 GB RAM LPDDR3 / 64 GB (arttırılabilir) dahili bellek
  • Ekran: 1080 x 1920 piksel, 5.5″, AMOLED , Corning Gorilla Glass 3
  • İşletim Sistemi: Android 6.0 (Amigo Kullanıcı Arayüzü)
  • Boyut: 154.3 x 74.9 x 7 mm
  • Ağırlık: 147.2  g
  • Ön Kamera: 8 MP
  • Arka Kamera: 16 MP, lazer otomatik odaklanma, LED flaş
  • Bağlantı: USB-C / 3G / 4G (LTE Cat6 300/50 Mbps)
  • Pil: 3000 mAh
  • Diğer: 3D Touch

Eminim bilinçli AndroidBrick takipçileri ilk bakışta Helio P10 işlemciye mi 1,500₺ para veriyoruz diyeceklerdir (3D touch hariç birebir özellikler dünya piyasasında 600₺, bkz: Elephone P9000), ki diğerlerinin de aynı şeyi söylemeyeceği anlamına gelmiyor. Bu soruyu çok ünlü teknoloji sitelerimizin çok bilen editörlerine soracak olursanız alacağınız cevap şu olacaktır:

“Bu fiyata amiral gemisi alıyorsun işte daha ne istiyorsun?!”

Amiral gemisi telefonların (aslında bütün telefonların) fiyatlarının uçuk rakamlarda olduğu ülkemizde bu durumun yerleşik kabul görmesinin en büyük sebeplerinden bir tanesi olan bu kitleler (medya) yanlışı desteklemekte herhangi bir beis görmezler. Takipçilerine ve okuyucularına karşı aymazlıkta sınır tanımayan bu grup insanlar bu telefonların gerçek maliyetlerini bilseler dahi bu çarpık düzene katkıda bulunmaya sonuna kadar devam ederler. Bunun birkaç farklı sebebi olabilir ancak bunu incelemek şimdilik bize bir fayda sağlamayacağından yazıma devam ediyorum.

gionee elife s8 21 1
Gionee S8

Donanım

Fason üretim yapan Gionee’nin Türkiye pazarına uzak olduğu söylenemez. Daha önce Gionee Elife 7 Türkiye’de Elite 7 ismiyle Türkiye’de satışa çıkmıştı. Tabi bu satış Türkiye Cumhuriyeti topraklarından alışveriş yapanlar için 1399₺ civarına mal olurken Çin’deki fiyatı kısa süre içerisinde 160$ (son kullanıcı fiyatı) seviyelerini görmüştü. Gionee’nin Avrupa pazarına tanıttığı S8 modeli için görünüşte iyi bir iş başardığını söylemek (dolayısıyla getirilen telefonun bu açıdan iyi iş yaptığını kabul etmek) yanlış olmaz. Telefon ince ve hafif yapısıyla kullanıcıya kendini kötü hissettirmiyor, donanıma baktığınızda HELIO P10 işlemci elbette ki günlük kullanım için 4GB RAM ile birlikte gayet yeterli. Ekrana fiziksel olarak basarak telefondan farklı çıktılar alınmasını sağlayan 3D Touch özelliği de telefonun ayırt edici özelliği. Ama bildiğiniz gibi telefonun içine koyduğunuz donanım kendi kendine çalışmıyor!

Yazılım

Üzerinde çalıştırdığı Amigo arayüzüyle Reeder P10S kullanıcıda değişik hisler uyandırıyor. 🙂 Telefon görünüşe göre ayırt edici özelliği olan 3D Touch için basınca karşı pek de hassas yanıt veremiyor. Ne kadar sıklıkla güncelleştirme geleceği meçhuliyetiyle beraber, Reeder elbette ki getirdiği telefon/tablet için yazılım üretecek değil ya! Fabrika ne verdiyse onu sunuyor, Gionee’nin yazılım kısmına bütçesinden üç kuruş ayırmadığı da ortada olunca verilen para göz önüne alındığında insan üzülmüyor değil; bari bir yere yatırım yapsaydınız bre insafsızlar!

“Hep şikayet, hep şikayet! Çok biliyorsan sen yap!”  ~ O da olur belki kim bilir…

Peki bunca şikayetten sonra, bu fiyata gerçek ‘amiral gemisi’ nedir görmek ister misiniz?

OnePlus 3

‘Flagship Killer’, ‘Amiral gemisi katili’ sıfatını tam anlamıyla hak ettiğini gösteren, 400 dolara (tüm dünya ortalama 1200TL’den satın alabiliyor bu telefonu, gerçi talep çok fazla olduğu için firma ürün yetiştiremiyor şu an için) paranın alabileceği en iyi telefon olmaya aday OnePlus 3. OnePlus markasının 14 Temmuz’da Loop VR etkinliğinde duyurmuş olduğu telefonu. Bu telefonun özelliklerinden söz etmek gerekirse, Snapdragon 820 işlemcisi 6GB RAM ve Amoled ekranından bahsetmek Reeder P10S için amiral gemisi diyenlerin yüzünde ne gibi bir ifade oluşturacaktır merak etmiyor değilim. Her yönüyle üstünlüğünü anlatmakla bitiremeyeceğimiz OnePlus 3 incelemesini başka bir yazıya bırakarak özelliklerini kısaca şuraya bırakıyorum:

OnePlus3-1_678x452[1]

  • İşlemci: Qualcomm® Snapdragon™ 820
  • Grafik İşlemci: Adreno™ 530
  • Hafıza: 6GB LPDDR4 RAM / 64GB UFS 2.0
  • Ekran: 1080 x 1920 piksel, 5.5″, AMOLED
  • İşletim Sistemi: Android 6.0.1 (Oxygen OS)
  • Boyut: 152.7 x 74.7 x 7.4 mm
  • Ağırlık: 158 g
  • Bağlantı: USB-C / 3G / 4G – Çift SIM kart
  • Pil: 3000 mAh

Yazılım olarak arayüzü beğenmemeniz durumunda bile alternatiflerini geniş forum desteği sayesinde kolayca bulabileceğiniz OnePlus 3 incelemesini ülkemiz şartlarında telefonu elime alabildiğim güne kadar affınıza sığınarak ertelemek istiyorum. Bu arada belirtmekte fayda var bu markanın telefonları yazılım olarak ne yaparsanız yapın göçmüyor, “geliştirici” sınıfında bir marka olduğu için servis/kurtarma yazılımları her daim elinizin altında. OnePlus modellerini “brick”ten kurtarma yazımızı dünya vatandaşları okuyor zaten:

OnePlus One / Two / 3 Mega UNBRICK Guide + TWRP Flashing

Sonuç

Neden mi Reeder’dan yatırım yapmalarını bekliyorum? Fabrikada zaten üretilmekte olan telefonların üzerine markanızı bastırmak için Gionee ile anlaştıysanız, telefona 400$ para ödemezsiniz. Sanmayın ki siz bu şirketler telefonlara 100-200 TL kâr koyup piyasaya sürüyorlar! 200$ altı fiyata mâl ettikleri telefonları iç piyasada “0” (sıfır) yazılım desteği/garantisiyle yüksek kâr marjıyla satışa sunmaya hiç de çekinmiyorlar! Piyasanın kuralları bu şartlarda şekilleniyor, şirketlerin 1000+ adet üzerinde yaptıkları satışlar için birilerinin cebinden çıkan ve başka birilerinin cebine giren paraları siz hesaplayın…

Reeder'ın ne sattığını hala anlamayan?
Reeder’ın ne sattığını hala anlamayan?

Yazılım olarak pek bir şey beklenmemesi gereken telefon olmasıyla, absürt Amigo arayüzüyle, yüksek fiyatı ve güvenilir (!) satış sonrası hizmetiyle Reeder P10S, almayı düşünenleri parayı harcayacak daha faydalı bir yer bulup/bulamadıkları konusunda kendilerini sorgulamaya itecek derecede iddiaların aksine f/p canavarı olmayan bir telefon!

Dipnotlar

  1. Madde 6(1): Biçimi ve yayınlandığı mecra ne olursa olsun bir reklamın, reklam olduğu açıkça anlaşılmalıdır.
  2. Madde 11(a): Bir kişi, kurum veya kuruluşun adı veya amblem, logo ve diğer ayırt edici kurumsal kimlik unsurları, tüketicinin yanıltılmasına yol açacak şekilde kullanılamaz.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x